Debatserie 2020

It's the food, my friend!


Alle afleveringen online!


De nieuwste serie It’s the food, my friend! is afgerond. Vanwege corona niet in de Rode Hoed, maar geheel online. 

Alle vier de  afleveringen kun je online terugzien: de video zelf op YouTube + het korte verslag daarvan op foodlog (gevolgd door discussie). 

Hier onder vind je de 4 links naar YouTube en de 4 naar Foodlog.nl

Je kunt de links uiteraard delen met je contacten.


Namens Wouter van der Weijden, Bert van Ruitenbeek en Felix Rottenberg.


 

PROGRAMMA

1. Speelruimte voor veranderingen in het voedselsysteem


Er zijn weerstanden tegen verandering: bij boeren, gele hesjes, in ons economische systeem en bij ons zelf. Waarom doen we zo vaak niet wat nodig is? Maar vooral: hoe zorgen we dat we wel gaan doen wat nodig is voor een leefbare toekomst? Wat is de rol van de wetenschap, politiek, boeren en burgerij? Hoe kijken jongeren naar dit proces?  Welke consequenties heeft de coronacrisis voor de speelruimte?

  • Herman Wijffels over onze uitdagingen vanuit ecologisch, sociaal en economisch perspectief. Hij is boerenzoon en was voorheen: voorzitter Rabobank en SER, bewindvoerder Wereldbank en hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering.

 

Het interview staat online: youtu.be/5WCuqH58R_U
Ook staat er een artikel op Foodlog.nl: https://www.foodlog.nl/artikel/herman-wijffels-het-tijdperk-van-het-individu-is-voorbij-ook-in-de-landbouw/

 

  • Panelgesprek met Melanie Peters, directeur Rathenau Instituut; Dick Veerman, initiator en moderator foodlog; Alex Datema, melkveehouder en voorzitter BoerenNatuur; Lianne de Bie, directeur Slow Food Youth Network.
    Met medewerking van Herman Wijffels, Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek. Moderator: Felix Rottenberg.


De paneldiscussie staat online: youtu.be/CLQtNy8cDAc

En Alexis de Roode schreef een verslag over de discussie op Foodlog: https://www.foodlog.nl/artikel/het-grote-gesprek-moet-gevoerd-worden-anders-blijven-we-rommelen/

 


 

2. Naar een klimaatneutrale landbouw in 2050 

De Green Deal van de Europese Commissie mikt op een klimaatneutraal continent in 2050, en elke winst op dit tijdschema kan helpen. Daarmee hebben we nog maximaal dertig jaar voor een transitie naar een fossielvrij landbouw- en voedselsysteem. Een enorme opgave. Maar de landbouw kan ook CO₂ binden in de bodem. Welke consequenties heeft de coronacrisis voor deze kansen?
 

  • Tussenbalans: wat zijn de milieudoelen voor de landbouw en hoe ver zijn we? 

    Gert Jan van den Born, Planbureau voor de Leefomgeving: kort overzicht aan de hand van infographics over de stand van ons land wat betreft klimaat, stikstof, bodemdaling, biodiversiteit etc. : youtu.be/YhlYRfcAs04


MODERATOR
Felix Rottenberg

ORGANISATIE
Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), 
wvanderweijden@clm.nl
Bert van Ruitenbeek, Bureau Ecominds, info@ecominds.nl

PARTNERS
Slow Food Youth Network (SFYN) en Transitiecoalitie Voedsel

MEDIAPARTNER
foodlog.nl


Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:
Agrifirm, Did-it, Rabobank, Royal Cosun, Timeli en
Triodos Foundation

WWW.RODEHOED.NL/ITS-THE-FOOD-MY-FRIEND
FACEBOOK.COM/ItsTheFood 
@Food MyFriend (#FoodFriend)