Debat 3

Debat 3, woensdag 22 maart, 20:00-22:00 uur

Leren van de natuur - transitie in de wetenschap

Keynote speaker Mark Shepart tijdens derde debat It's the food, my friend! 2017Mark Shepard presenteert radicale visie voor herstellende landbouw

De landbouw, vooral ook de vleesproductie, draagt steeds meer bij aan problemen als klimaatverandering, waterschaarste, bodemerosie en verlies van biodiversiteit. Kunnen we die trend omkeren? Steeds meer blijkt dat we moeten denken in levende, veerkrachtige systemen, niet in losse elementen. Kunnen we, in plaats van ziekten en plagen met chemie te bestrijden, met onze snel toenemende kennis over het leven de veerkracht van planten, dieren en ecosystemen versterken? Komt er ook een transitie in ons wetenschappelijke denken?

Keynote speakers

  • Mark Shepard, New Forest Farm, Wisconsin, VS, over ‘herstellende landbouw’
  • prof. Marcel Dicke (Wageningen UR) over signaalstoffen van planten

Reflecties uit de Nederlandse praktijk

  • Louis Dolmans, Doornik Natuurakkers en oprichter ‘Van Akker naar Bos’ beweging
  • Welmoed Deinum, studente Van Hall Larenstein, jonge boerin in Friesland

Over de keynote speakers

Mark Shepard schreef een boek over ‘herstellende landbouw’ vanuit zijn eigen ervaringen op de New Forest Farm in Wisconsin, VS. Volgens Shepard is de teelt van eenjarige gewassen en kale gronden een doodlopend spoor en kunnen alleen systemen met van meerjarige gewassen en veel diversiteit ons op termijn van voldoende voedsel voorzien zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Shepard komt speciaal naar Nederland voor zijn presentatie bij It’s the food, my friend!’

Prof.Marcel Dicke is hoogleraar entomologie en winnaar van de Spinozaprijs.

Shepard spreekt in het Engels, de rest van de avond is in het Nederlands.

Verslagen

 

Volgende debatten
In het volgende debat onderzoeken we met inleiders de relatie voeding-gezondheid. Op de slotzaterdag zoeken we verbindingen tussen vernieuwers en enkele grote mainstream spelers in actieve dialoog met de zaal. Met als rode draad de transitie naar een gezond, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem - met een evenwicht tussen menselijke behoeften en de draagkracht van de aarde.

 

Praktische informatie

Kaartverkoop:

Kaarten voor de avonden (incl. koffie en thee ): 12 euro regulier ● 7 euro voor studenten
Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open: 19:30 uur).
Kaarten voor de slotzaterdag (incl. lunch): 20 euro ● 12 euro voor studenten
Aanvangstijd 11:00 uur (zaal open: 10:30 uur) tot 16:00 uur.
Passe-partouts: 50 euro ● 32 euro voor studenten
Kaarten bestellen: www.rodehoed.nl/foodfriend

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Organisatie:

  • Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
  • Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds
  • Felix Rottenberg, debatleider van de landbouw- en voedseldialogen

i.s.m. de Rode Hoed.

Partner: Youth Food Movement

Mediapartners: dagblad Trouw en foodlog.nl

Deze debatserie wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Ministerie van Economische Zaken
  • Rabobank
  • Triodos Foundation
  • Nederlandse Zuivelorganisatie NZO
  • DO-it
  • Koppert B.V.
  • Campagnebureau BKB
  • Initiatief Bewust Bodemgebruik
  • Eosta

Meer info:
Bert van Ruitenbeek info@ecominds.nl 06-206731016
Wouter van der Weijden wvanderweijden@clm.nl 06-41710428
www.rodehoed.nl/foodfriend
Twitter hashtag: #foodfriend
Facebook: facebook.com/ItsTheFood